Info
Kilpatanssin alkeisryhmät alkavat yleensä alkuvuodesta ja alkusyksystä ja niiden alkamisesta ilmoitetaan seuran kotisivuilla, somessa ja muun mainonnan avulla. Mukaan alkeisryhmiin voi tulla myös kesken kauden joko yksin tai parin kanssa. Mukaan tarvitsee vain mukavat, liikkumiseen sopivat vaatteet ja juomapullon. Alla tietoa harjoittelusta ja kilpailemisesta.
Tervetuloa mukaan mukavaan tanssiporukkaan!
Alussa kaikki saattaa tuntua sekavalta, sääntöjä ja muita harjoitteluun ja kilpailemiseen liittyviä uusia asioita on paljon. Voit aina kysyä neuvoa valmentajilta, seuran toimihenkilöiltä tai jo pidempään tanssineilta jäseniltämme. Kaikki ovat olleet joskus tanssitaipaleensa alussa ja ovat olleet täsmälleen samassa tilanteessa. Uusia tanssijoita ja heidän huoltajiaan opastetaan aina mielellään kaikissa mieltä askarruttavissa asioissa.
Alkeisryhmäläiset harjoittelevat kerran viikossa. Tunneilla opetellaan sekä vakio- että latinalaistansseja. Alkeisryhmässä käydään yleensä yksi kausi eli n. puoli vuotta, jonka jälkeen tanssijat siirtyvät alkeisjatkoryhmään ja siitä edelleen kisaavien parien tekniikkaryhmiin. Tässä vaiheessa vakiotanssi- ja latinalaistanssiharjoitukset eriytetään toisistaan niin, että kumpiakin harjoitellaan erillisillä kerroilla niihin erikoistuneiden ammattilaisvalmentajien ohjauksessa.
Säännöllisten ryhmäharjoitusten lisäksi tanssijat tarvitsevat yksilövalmennusta eli yksäreitä. Valmennuksen tarve lisääntyy taitoluokan noustessa. Yksäreillä valmentaja tekee tanssiparille yksilölliset koreografiat jokaiseen tanssiin, joita sitten ryhmätunneilla treenataan. Yksilövalmennusta tarvitaan myös oikean tekniikan ja liikeratojen oppimiseen. Yksäreitä antavat seuran valmentajat ja ohjaajat.
Seuralla on ohjattujen harjoitusten lisäksi salivuoroja omatoimista vapaaharjoittelua varten. Saleja voivat käyttää seuran vuoroilla kaikki kausimaksun (ks. ajantasainen hinnasto/maksusysteemi) maksaneet tanssijat. Omatoiminen harjoittelu on erittäin tärkeää jatkuvan kehittymisen kannalta.
Botafogolla on käytössä Nimenhuuto (www.nimenhuuto.com)- tiedotuskanava, jossa on näkyvissä seuran ryhmäharjoitukset, vapaaharjoitteluvuorot ja valmennuspäivät sekä seuran muut tapahtumat, esim. esiintymiset. Nimenhuudon kautta ilmoittaudutaan harjoituksiin ja tapahtumiin, varataan yksäreitä ja voidaan tarvittaessa jättää ilmoitustaululle viestejä muille jäsenille. Eli Nimenhuutoa kannattaa seurata ja käyttää aktiivisesti. Jos et vielä ole saanut kirjautumislinkkiä Nimenhuutoon, laita viestiä johtokunta.botafogo@gmail.com.
Harjoittelusta ja muista käytännön asioista kannattaa keskustella valmentajien ja ohjaajien kanssa. He osaavat avustaa sopivan harjoittelusuunnitelman tekemisessä. Myös seuran johtokunnan jäsenet, tanssijat ja huoltajat neuvovat mielellään, jos joku asia askarruttaa.
Voidakseen osallistua kilpailuihin, tulee parin suorittaa F-katselmus. Siinä tanssitaan kaksi-kolme latinalaistanssia ja kaksi-kolme vakiotanssia. Tämän katselmuksen tavoitteena on saada selville, onko pari valmis kilpailuihin. Usein katselmus on järjestetty seuran omaksi harjoituskilpailuksi tuomareineen ja palkintojen jakoineen, jossa harjoitellaan varsinaista kilpailutilannetta varten. Katselmukseen pukeudutaan lähes samoin kuin kilpailuihinkin. Tanssikenkien lisäksi tytöt laittavat siistin mekon tai hameen ja puseron ja pojat suorat housut ja valkoisen paidan. Molemmilla hiukset laitetaan siististi, tytöillä mielellään nutturalle. Valmentaja katsoo, milloin pari on valmis katselmukseen ja ehdottaa osallistumista. Katselmuksia järjestetään tarpeen mukaan ja ajankohdasta tiedotetaan kokelaita hyvissä ajoin. Katselmuksen jälkeen pari siirtyy E-luokkaan, joka on ensimmäinen varsinainen kilpailuluokka.
Kilpatanssia voi nimestään huolimatta harrastaa Botafogossa myös kilpailematta!
Kilpailuluokka määräytyy parin iän ja taitotason mukaan. Kaikki kilpailevat siis omanikäistensä ja samantasoisten kilpakumppanien kanssa. Taitoluokkia on viisi ja ne ovat: E, D, C, B ja A
Lapsi I sarjassa tanssivat 9 -vuotiaat tai sitä nuoremmat E-luokassa
Lapsi II sarjassa tanssivat 10 -11 -vuotiaat E- ja D-luokissa
Juniori I sarjassa tanssivat 12 – 13 -vuotiaat E, D, C ja B-luokissa
Juniori II sarjassa tanssivat 14 -15 -vuotiaat E, D, C ja B-luokissa
Nuoriso sarjassa tanssivat 16 -18 -vuotiaat E, D, C, B ja A-luokissa
Yleisessä sarjassa tanssivista toinen vähintään 19 ja toinen vähintään 16 vuotta
Seniori I sarjassa tanssivista nuorempi vähintään 30 ja vanhempi vähintään 35
Seniori II sarjassa tanssivista nuorempi vähintään 40 ja vanhempi vähintään 45
Seniori III sarjassa tanssivista nuorempi vähintään 50 ja vanhempi vähintään 55
Seniori IV sarjassa tanssivista nuorempi vähintään 60 ja vanhempi vähintään 65
Yleinen – seniori IV tanssitaan E, D, C, B ja A-luokissa.
Ikäsarjat lapsista nuorisoon määräytyvät parin vanhemman osapuolen mukaan. Pari kilpailee koko vuoden siinä ikäsarjassa, jonka ikäsarjaehdon parin vanhempi osapuoli täyttää kalenterivuoden aikana. Yleisessä luokassa tulee parin vanhemman osapuolen täyttää ikäsarjaehto ja nuoremman osapuolen olla yli 16-vuotias.Seniorisarjoissa ikäsarja määräytyy parin nuoremman osapuolen mukaan. Jos kilpailuissa ei ole omaa ikäsarjaa, pari voi osallistua seuraavaan ikäsarjaan, senioriluokissa edelliseen ikäsarjaan. Yleisen luokan parit voivat kilpailla vain omassa ikäsarjassaan.
E-luokassa tanssitaan kuusi tanssia: latinalaistanssit samba, cha-cha ja jive sekä vakiotanssit valssi, tango ja quickstep.
D-luokassa tulee edellisten lisäksi kaksi tanssia: latinalaistansseissa rumba ja vakiotansseissa foxtrot.
C-luokassa tulee kumpaankin taas edellisten lisäksi yksi tanssi lisää eli lattareissa paso doble ja vakioissa wieninvalssi.
Kun pari hallitsee kaikki 5 tanssia kummassakin lajissa, se voi osallistua GP- ja SM-kisoihin, joissa ei ole erikseen taitoluokkia, vaan pelkästään ikäsarjat.
E- ja D-luokissa latinalaistanssit ja vakiotanssit kilpaillaan yhtenä kilpailuna. Poikkeuksena ovat senioriluokat, joissa D-luokasta alkaen kilpaillaan lattarit ja vakiot erikseen. Taitoluokasta C alkaen kilpaillaan kaikissa ikäsarjoissa erikseen vakioissa ja lattareissa ja myös luokkanousupisteet lasketaan erikseen kummassakin lajissa. Tämä tarkoittaa sitä, että sama pari voi kilpailla esim. vakioissa C – luokassa ja lattareissa A-luokassa.
C-luokasta alkaen (Senioreissa D-luokasta alkaen) pari voi myös tanssia vain jompaakumpaa lajia, eli erikoistua joko vakioihin tai lattareihin. Pari, joka tanssii molempia lajeja, voi osallistua 10-tanssikisoihin. Silloin molemmat lajit kilpaillaan yhtenä kilpailuna.
Joissain kisoissa on myös mahdollista osallistua kahteen sarjaan. E – ja D luokan parit voivat osallistua oman ikäsarjan lisäksi yhtä ikäsarjaa ylempään ikäsarjaan (La, Ju ja Nu-luokat) samalla taitotasolla. Seniori E – ja D luokat voivat osallistua yhtä ikäsarjaa alempaan ikäsarjaan oman ikäsarjan lisäksi omalla taitotasolla. Nousupisteet lasketaan molemmista ikäsarjoista. Mahdollisuus osallistua kahteen sarjaan ilmoitetaan aina kilpailukutsussa.
Kilpailu-ura aloitetaan oman ikäsarjansa E-luokasta. Kilpailuissa kerätään luokkanousupisteitä, ja kerättyään tarvittavan määrän, pari nousee seuraavaan taitoluokkaan. E luokasta D luokkaan 30 pistettä, D luokasta C luokkaan 30 pistettä, C luoaksta B luokkaan 40 pistettä ja B luokasta A luokkaan 50 pistettä. Pisteitä kertyy sijoituksen mukaan seuraavasti:
Kilpailun voittava pari saa pisteitä yhden enemmän kuin finaalissa on pareja, kuitenkin enintään 7 pistettä.
Toiseksi tullut saa pisteen vähemmän kuin finaalissa on pareja (enintään 5).
Kolmas saa kaksi pistettä vähemmän kuin finaalissa on pareja jne.
Finaalissa on pääsääntöisesti 6 paria, eli jos kisataan 6 parin finaali, voittaja saa 7 pistettä, toinen 5, kolmas 4, neljäs 3, viides 2 ja kuudes 1. Mahdollinen 7. pari saa myös yhden pisteen.
Lisäksi kaikki parit saavat yhden pisteen jokaiselta karsinta- tai semifinaalikierrokselta.
Eli, jos kilpailussa oli semifinaali, kilpailun voittaja saa 7+1 pistettä, toinen 5+1, kolmas 4+1 jne. Kaikki finaalista karsiutuneet parit saavat tanssimastaan semifinaalikierroksesta 1 pisteen.
Kun luokkanousuun tarvittava pistemäärä tulee täyteen, liitto ilmoittaa asiasta pareille Dance Coren kautta, josta jokainen pari myös näkee senhetkiset luokkanousupisteensä.
Ennen kilpailuihin osallistumista on maksettava lisenssimaksu. Sen voi ostaa Tanssiurheiluliiton nettisivuilta kohdasta lisenssin osto. A-lisenssi on tarkoitettu niille kilpailijoille jotka kalenterivuoden alussa ovat 18-vuotiaita tai vanhempia, B1 ja B2 -lisenssi taas nuoremmille. Lisenssi sisältää tapaturmavakuutuksen. H-lisenssi on tarkoitettu harrastajan tapaturmavakuutukseksi ja se ei korvaa kilpailuissasattuneita tapaturmia.
Parin molempien osapuolten pitää maksaa oma lisenssi, koska se on henkilökohtainen. Lisenssi on voimassa aina kalenterivuoden ja se on oltava maksettu ennen ensimmäisiin kilpailuihin osallistumista. Tämä on hyvä muistaa, jos osallistuu heti alkuvuodesta oleviin kisoihin.
Kilpailut
Kilpatanssikisoja järjestetään viikonloppuisin ympäri Suomen. Kisat ovat seurakilpailuja, aluekilpailuja, valtakunnallisia kilpailuja, GP-kilpailuja, SM-kilpailuja ja kansainvälisiä kilpailuja. Tiedot kilpailuista löydät netistä osoitteesta www.tanssiurheilu.fi ja sieltä kohdasta kilpailukalenteri. Lähes samat tiedot ovat näkyvillä myös Dance Coressa kunkin kisan kohdalla. Kilpailuihin ilmoittaudutaan Dance Coren kautta parin toisen osapuolen toimesta ja samalla myös maksetaan kilpailun osallistumismaksu.
Kalenteriin tulee ensin näkyville kilpailun järjestävä seura, päivämäärä, sekä kilpailussa olevat luokat. Pari voi osallistua kaikkiin kilpailuihin, joissa on heille sopiva luokka. Kaikissa kilpailuissa ei siis ole kaikkia luokkia. Aloitteleville pareille sopivia luokkia on eniten seurakilpailuissa.
Kun kilpailuun on aikaa vajaa kaksi kuukautta, kalenteriin tulee kilpailukutsu, jossa on tarkempia tietoja kilpailuista sekä päivämäärä, johon mennessä parin tulee kilpailuun ilmoittautua. Ilmoittautuminen on siis tehtävä etukäteen. Ilmoittautuminen on sitova, jolloin parin peruessa kilpailuun osallistumisen, tulee maksettavaksi peruutusmaksu. Maksun suuruus on ilmoitettu kilpailukutsussa. Jos perumisen syynä on sairastuminen, on kilpailun järjestäjälle toimitettava lääkärintodistus ja silloin peruutusmaksua ei tarvitse maksaa.
Kilpatanssissa on määritelty pukusäännöt ja ne vaihtelevat luokittain. Pukusääntöjä tulee noudattaa tai pari voi kilpailuissa saada huomautuksen. Alemmissa luokissa puvut ovat yksinkertaisempia ja edullisempia kuin ylemmissä luokissa, joissa pukeutumisessa ei ole niin tarkkoja sääntöjä ja parit panostavat enemmän pukuihin ja muuhun ulkoiseen olemukseen. Tarkat pukusäännöt löytyvät Tanssiurheiluliiton sivuilta (www.tanssiurheilu.fi/toimisto/saannot).
Myös muu ulkoinen olemus täytyy olla huoliteltu. Tytöillä pitkät hiukset pitää laittaa nutturalle, jos mahdollista. E-luokissa hiuksissa ei sallita mitään koristeita, ainoastaan puvun yläosan värinen donitsi on sallittu. Jos tytöllä on lyhyet hiukset, ne kammataan siististi ja kiinnitetään kampaus esim. hiuslakalla.
Poikien hiukset tulee kammata siististi ja kiinnittää kampaus tarvittaessa esim. hiuslakalla. Jos pojalla on pitkät hiukset, pitää ne sitoa poninhännälle. Poninhäntä on tehtävä aina, jos hiukset ovat niin pitkät, että ne ylettyvät pienellekin poninhännälle.
Neuvoja puku- ja hiusasioissa voi myös kysyä valmentajilta, kokeneemmilta tanssijoilta ja heidän vanhemmiltaan sekä seuran toimihenkilöiltä. Heiltä voit myös kysyä käytettyjä pukuja.
Kengät
Tanssikenkiä saa ostaa tanssikenkiä myyvistä erikoisliikkeistä. Myös kengissä on kilpailuluokkaan liittyviä sääntöjä, joten kilpailuluokka kannattaa mainita kenkiä ostettaessa. Tanssikenkiä myyviä erikoisliikkeitä on melko harvassa. Kenkiä ja muita tanssitarvikkeita voi tilata netistä (esim. www.alemana.fi) tai ostaa kilpailupaikalta, joissa yleensä on paikalla vähintään yksi niitä myyvä yritys.
Kilpailun aikataulu löytyy Tanssiurheiluliiton kilpailukalenterista kilpailukutsun vierestä. Se julkaistaan ilmoittautumisajan päätyttyä, yleensä noin viikkoa ennen kilpailuja. Aikataulusta näet suurin piirtein kunkin luokan kilpailun alkamisajan. Kilpailupaikalla on hyvä olla hyvissä ajoin, kuitenkin vähintään tuntia ennen. Jos mahdollista, on hyvä olla kisapaikalla ennen omaa kilpailua olevaa taukoa, koska sen aikana yleensä pääsee kokeilemaan kisalattiaa. Jos oma kilpailuvuoro on heti kilpailujen alussa, kisalattialle pääsee yleensä ennen kilpailujen alkua.
Ruokailu kilpailupäivänä
Kilpailupäivän aamuna on hyvä syödä kunnollinen aamiainen. Mukaan kannattaa varata oma juomapullo, jossa on joko vettä tai laimeaa vähäsokerista mehua. Myös muuta evästä on hyvä ottaa mukaan varsinkin, jos kilpailupäivä on pitkä. Limsoja ja karkkeja ei kannata syödä ennen kilpailua.
Kilpailupaikalla on usein myös kahvio, josta saa leipää, mehua, kahvia, pullaa, makeisia, limsaa yms. Joskus tarjolla on myös lämmintä ruokaa. Kannattaa huomioida, että kahviossa käy yleensä ainoastaan käteinen. Kahvio on yleensä järjestävän seuran ylläpitämä, joten ostamalla kahviosta tuet samalla järjestävän seuran toimintaa.
Kilpailupaikalla edustetaan aina omaa tanssiseuraa ja sekä tanssijat että huoltajat luovat kuvan meidän kaikkien yhteisestä seurasta kilpailupaikalla. Hyviin tapoihin kuuluu kannustaa myös muita kilpailijoita ja tietysti eritoten omia seurakavereita. Kaikkia jännittää ja välillä väsyttääkin, mutta se kuuluu asiaan. Usein ehkä eniten jännittää äiti tai isä, mutta älä silti hermostuta lastasi varmisteluilla. Muista, että jännitys tarttuu helposti. Kilpailuissa täytyy käydä paljon, että kaikki sujuu ja muistuu mieleen ja kehittyy ns. kisarutiinia. Lapset kuitenkin aina yrittävät parhaansa.
Muistetaan myös, että tuomarit tekevät omaa työtänsä ja annetaan heille työrauha, vaikkakin he olisivat tuttuja omista valmennuksista. Kilpailijoiden tai heidän huoltajiensa ei ole soveliasta jutella tuomarien kanssa ennen kilpailua tai sen aikana.
Oma lapsi tanssii aina vanhempien silmin loistavasti, sitä saakin olla sokea kaikille muille. Mutta tuomareilla on arvosteluperusteet, joita he tarkkailevat. Puutteita ja virheitä pareilla saattaa tulla ja ne näkyvät annetuissa rukseissa/pisteissä. Tuomarit ovat ammattitaitoista väkeä, joten me aikuiset emme moiti tai purnaa heidän arvostelujaan. Tuomareiden etiikka ei salli suosia toisia. Näkökulmat ja painotukset saattavat poiketa toisistaan.
Ilmoittautuminen kilpailupaikalla
Kilpailupaikalle saavuttaessa pari menee ensin ilmoittautumaan ilmoittautumispisteeseen. Tässä myös maksetaan osallistumismaksu, mikäli sitä ei ennakkoon ole maksettu. Joskus myös tarvitaan kuittia ennakkoon maksetusta maksusta eli kuitti on hyvä ottaa mukaan. Jos parin osapuolet saapuvat kilpailupaikalle eri aikaan, on kummankin käytävä ilmoittautumassa. Ilmoittautumisen yhteydessä pojalle annetaan numerolappu, joka kiinnitetään hakaneuloilla kilpailupaidan selkään.
Vanhemmat ja muut tukijoukot ostavat kilpailuihin pääsylipun. Pääsylipun hinta on ilmoitettu kilpailukutsussa. Joskus käsiohjelma sisältyy pääsylipun hintaan, mutta toisinaan siitä veloitetaan erikseen. Hinta on yleensä n. 2 €. Käsiohjelmassa on osallistuvat parit ja seurat sekä kilpailun aikataulu. Kilpailuaikataulu löytyy myös kilpailupaikan seinältä ja siitä on hyvä tarkistaa mahdolliset aikataulumuutokset.
Kilpa-asun voi vaihtaa päälle jo ennen lämmittelyä tai vasta lämmittelyn jälkeen. Kuitenkin hyvissä ajoin ennen omaa kisavuoroa.
Yleensä kilpailuissa on taukoja, jolloin kaikki halukkaat pääsevät lattialle lämmittelemään ja kokeilemaan kisalattiaa. Lattialle mennessä tulee olla tanssikengät jalassa, vaikka muuten ei vaatteita olisi vielä vaihdettukaan. Aina taukoa ei kuitenkaan ole sopivasti ennen omaa kilpailua, jolloin lämmittely ja kuvioiden muisteleminen täytyy suorittaa jossain muualla. Usein lämmittelyä varten on varattu jonkinlainen tila salin päädystä, joskus voi olla erillinen lämmittelysali.
Toisinaan kisoissa on esiinmarssi ja sen ajankohdan näet kilpailuaikataulusta. Sitä ei ole läheskään kaikissa kilpailuissa eikä sitä ole yleensä ennen aamupäivän kilpailuja vaan yleensä se on ennen kilpailupäivän pääluokkien finaalien alkamista. Kaikki vielä kilpailuissa mukana olevat parit marssivat lattialle numerojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan. Musiikkina on yleensä paso doble. Lopuksi marssijat järjestäytyvät riviin kisalattialle ja yleensä järjestävän seuran edustaja pitää lyhyen avajaispuheen.
Kuuluttaja pyytää seuraavan luokan tanssijoita valmistautumaan yleensä ennen edellisen luokan viimeistä tanssia. Parin on itse huolehdittava siitä, että sen molemmat osapuolet ovat valmiina oikeaan aikaan, joten aikataulua kannattaa seurata koko ajan.
Jos sarjassa tanssitaan karsinta tai semifinaali, parit kutsutaan niihin lattialle kilpailunumeroilla. Finaaliin parit kutsutaan lattialle numerolla ja nimellä numerojärjestyksessä Kun kaikki kyseiseen luokkaan ilmoittautuneet parit ovat lattialla, aloitetaan ensimmäinen tanssi.
Kenkätarkastus
Ilmoittautumisen jälkeen on kenkätarkastus. Siinä katsotaan, ettei kenkien pohjissa näy mitään nauloja tai muuta vikaa, joista voisi aiheutua naarmuja lattiaan. Kengät tarkastetaan parin kummaltakin osapuolelta ja mikäli on lattari- ja vakiokengät erikseen, ne molemmat tarkastetaan. Kenkätarkastuksessa pitää muistaa käydä ennen kilpalattialle menoa!
Jos kilpailussa on paljon pareja, on ennen finaalia karsinta tai semifinaali. Karsinnoissa tuomarit antavat ruksin niille pareille, jotka he haluavat seuraavalle kierrokselle. Karsinnan/semifinaalin jälkeen seinälle toimitetaan tuloslista, josta tuomarien antamat ruksit näkyvät. Jatkoon selvinneiden parien nimet ovat lihavoituna. Kuuluttaja myös kuuluttaa jatkoon menneet parit.
Finaaliin pääsee 6 eniten rukseja saanutta paria. Jos 6. ja 7. pari saavat yhtä monta ruksia, he molemmat pääsevät finaaliin, jolloin tanssitaan 7 parin finaali. Jos 6., 7. ja 8. pari saavat yhtä monta ruksia, tanssitaan näiden kolmen parin kesken ylimääräinen karsinta. Yleensä kilpailuissa on 5 tuomaria, paitsi SM-kisoissa, joissa on 7 tuomaria.
Palkintojen jako
Palkintojen jakoja järjestetään yleensä useamman kerran kisapäivän aikana. Ajankohdat on merkitty aikatauluun.
Palkintojen jakoon osallistuvat finaalissa tanssineet parit ja siihen mennään kilpailuasussa. Yleensä kuuluttaja kutsuu tanssijat luokittain ensin line upiin, eli riviin toimitsijapöydän eteen. Siitä parit kutsutaan noutamaan palkintojaan yleensä sijasta 6 alkaen, eli voittajapari saa palkintonsa viimeisenä. Omalla vuorollaan pari kävelee yleisön eteen kumartamaan/niiaamaan kiitokseksi. 1-3 sijat nousevat palkintokorokkeelle ja 4-6 sijat järjestäytyvät riviin palkintokorokkeen viereen. Yleensä on tapana kätellä kanssakilpailijat ennen palkintokorokkeelle nousemista. Palkintokorokkeen eteen tulee usein valokuvaajia ja on kohteliasta odottaa, että kaikki ehtivät saada kuvansa otettua.
Numerolapun palauttaminen
Lopuksi palautetaan numerolappu. Palauttamatta jääneestä numerolapusta veloitetaan yleensä 20-50 euroa.